- Nese CEYLAN ZENGİN

- 24 Mar 2022
- 2 dakikada okunur
Son yıllarda bağırsaklarımızın ikinci beynimiz olduğuna dair pek çok söylemler duyuyoruz. Ve
böyle olduğuna dair kanıtlı çalışmalar da var. Özellikle bağışıklık denildiğinde
gastrointestinal (GI) sağlık ve stresin ortak noktası olabileceği düşünülmektedir. Bunların
hepsi bağırsak mikroflorasıyla bağlantılıdır. Tüm bu konular özellikle sporcular tarafında da
önem kazanmaktadır. Egzersiz yoğunluğu arttığında, bağışıklık sistemine , solunum yollarına
ve bağırsak sağlığına etkileri olabilmektedir. Bunlar artmış solunum yolu rahatsızlıklarına ve
enfeksiyon risklerine, yine artmış GI(gastrointestinal) enfeksiyonlarına ve rahatsızlığa neden
olabilir. Bu durum performansı ve dayanıklılığı etkileyebilir. Spor kaynaklı hastalıklar ve
probiyotik etki mekanizmaları üzerine yapılan son araştırmalar, yararlı mikroorganizmaların
sporculara yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Probiyotikler dayanıklılık sporcularına nasıl fayda sağlar?
Antioksidan emilimi artırarak iyileşmeyi sağlarlar. Antrenmandan sonra serbest radikaller
bol olduğu için, sporcuların bu radikallerle her gün yüksek miktarda antioksidan alarak
başa çıkmaları gerekmektedir. İyileşme sırasında tüketildiğinde, probiyotikler antioksidan
emilimini arttırır ve böylece ihtiyacınız olduğunda ekstra serbest radikal ile mücadele
eder.
Probiyotikler, yorgun sporcularda azalmış olan doğal virüs savaşçısı interferonun daha
yüksek seviyelerde olmasını sağlayarak bağışıklık fonksiyonunu destekler. Bazı
dayanıklılık sporcularının, daha fazla egzersiz yapmayan daha az sağlıklı bireylerden nasıl
daha sık hastalandığını fark ettiniz mi? Çalışmalar, sağlıklı bakterilerin yani
probiyotiklerin takviyesi ile yorgun sporcularda interferonların artmasını ve dolayısıyla
mononükleoz gibi hastalıklarda azalmanın olduğunu göstermiştir.
Sağlıklı bakteriler, protein ve yağların biyoyararlılığını ve emilimini artırarak sindirimi
artırır ve bu besinlerin mide ve bağırsaklardaki sindirimini geliştirebilir. Sporcular normal
bireylere göre en fazla besin gereksinimlerine sahiptir ve bu ihtiyaçlar sindirim
iyileştirildiğinde en iyi şekilde karşılanır. Dahası, mide bulantısı, bağırsak iltihabı, şişkinlik
ve gıdalara aşırı duyarlılığı akut olarak azaltabilir.
Peki beslenme de probiyotikler nasıl karşılanır?
Her gün doğal, fermente yiyecekler ve içecekler yiyin. Seçenekler yoğurt kefir,lahana
turşusu, boza, tarhana içerir. Daha fazla fermente gıda türü ve dahil ettiğiniz farklı
probiyotik suşları daha iyidir. Süt sanayi tarafından üretilen yoğurtların Lactobacillus
bulgaricus- Lactobacillus asidofilus karışımıyla üretilmesi etkili olmaktadır. Bir de
prebiyotik olarak adlandırılan sindirilmeyen fakat bağırsakta fermente olan , kolondaki
bakterilerin çoğalmasını ve etkinliğini olumlu yönde etkileyen besin ögeleri de vardır.
Bunlar ; yer elması , muz, soğan, sarımsak, tam tahıllar ve kurubaklagillerdir.
Özellikle kullanımda tavsiye ettiğiniz bir dönem var mıdır?
Özellikle kamp dönemlerinde probiyotik kullanımını tavsiye ediyorum. Deplasmanlara da
gidildiğinde yöresel besin farklılıkları, iklim koşulları bağışıklık sistemini düşürerek,
bağırsak sağlığını etkileyebilmekte ishal veya kabızlık gibi sorunlarla sık karşılaşmaktayız.
Bunu besinlerden farklı olarak eczanelerden probiyotikler şase veya tablet şekilde
alınarak 1 ay düzenli kullanarak da sağlayabiilriz. Sonrasında da sene içinde iki ayda bir
kür şeklinde alınabilir.
Uzm. Dyt. Neşe CEYLAN ZENGİN




Yorumlar